lørdag den 31. december 2011

Godt nytår


Frans Michael Franzén: Champagnevinet, 1804.
Ved midnat vil jeg skåle i champagne og springe ind i det nye år fra en stol i det hus, hvor H.C. Andersen bævende af eksamensskræk tog sin afsluttende studentereksamen i matematik i 1828. Det hus, hvor Henrich Steffens en novemberdag i 1802 for en pakket sal indledte den forelæsningsrække, som bragte romantikken til Danmark (selv samme Steffens, der tidligere det år under en natlig samtale havde inspireret den unge Adam Oehlenschläger så vildt, at han gik direkte hjem og skrev Guldhornene, men det er en anden historie). Grundtvig var der, Drejers Klub var der, alle var der. Mon vi ville have været der? "Vi hænger alle sammen med det oprindelige, evige som med en rod, af hvilken vi er potenzer. Ethvert barn er et hemmeligt ciffer, en spire for egen individuel ånd", sagde Steffens i sin niende forelæsning, eller måske han nærmere råbte det, ekstatisk. Sådan forestiller jeg mig det. I nat er det os, der er der, og vi skal danse under deres portrætter, og vi skal skåle i de susende perler. Og det føles som det helt rigtige sted at være. 
Godt nytår!
Franzéns samlede digte på runeberg.org Martin Zerlang om Elers' Kollegium på kulturarv.dk / om Steffens' forelæsninger på adl.dk

tirsdag den 27. december 2011

Og det skete i de dage


Og det skete i de dage, at jeg fik en ustyrlig lyst til at mikse mig selv en gin-tonic, smække stængerne op i sofaen og endnu engang drømme mig væk fra støvregnen i København til Bridgets altid sneklædte London. Langt væk, til det sted hvor ord som barrister, spinster og turkey-curry buffet er en del af det daglige ordforråd, dér hvor vodka, fejlslagne kalorietællinger og enorme bomuldstrusser er hverdag, og selvfølgelig dér hvor han gemmer sig, ham der holder af Bridget just as she is.
Glædelig jul!

mandag den 26. december 2011

Top 3

over årets absolutte julefavoritter.

Anywhere With You
Hymns From Nineveh, 2011
Mimrekort til alle zoner med Gud eller den eneste ene som tro følgesvend (vælg selv). Jeg kunne lytte til den på repeat fra nu og til nytår, hvis det skulle være, for den er simpelthen så fin.


Julen har bragt velsignet bud

B.S. Ingemann, 1839 / mel. C.E.F. Weyse, 1841
Et løfte om englevinger til alle. Dét kan jeg bare ikke stå for. Om salmen på kb.dk / Tekst i den danske salmebog


All I Want For Christmas

Mariah Carey, 1994
Yndlings. Hvert år. Altid. (Man er vel ikke vokset op i 90'erne for ingenting).

søndag den 11. december 2011

El Guincho: Bombay

Man må godt danse til sommerhits på en adventsdag, især når videoen er så fin som den her.





fredag den 9. december 2011

Belle Epoque

"Og året er blevet 66 og måneden maj, og på en kunstudstilling møder han hende. Hun har langt lyst hår og en enorm hvid kasket på hovedet og ramler lige ind i den følelse af stormende opbrud, han har i og omkring sig, avantgardekunst og sindssyge kasketter er en del af det, og de følgende år kan han ikke mere skelne tidens bevægelser fra sine egne. Han kan ikke tænke på Beatles uden at tænke på hende, men det omvendte gælder ikke, for de er blevet sammen og har med hinanden bevæget sig gennem andre tider og billeder, så han kan godt tænke på hende uden at tænke på dengang i 60'erne.
[...]
Og han spiller nu lidt jazzkornet og læser modernistisk poesi og har kulturradikale meninger, så sammen med de andre busseronner og fløjlsbukser går han på andre billeder med i de første atommarcher og læser Villy Sørensens udvalg af Marx' ungdomsskrifter og taler længe om fremmedgørelse.
[...]
Og så her i 60'erne begynder tiden så småt at komme ham i møde, og det er på den ene side Beatles og den tidlige beatmusik og Hit House, og det er på den anden side popkunsten og konkretismen i poesien og hele den nye venden sig mod massekulturens virkelighed i dele af avantgardekunsten, som han dyrker, mens de riges børn fra Nordkysten begynder at skrive "nyrealistisk". Og han læser McLuhan og Susan Sontag og overalt synes luften svanger med en ny sensibilitet, nogle anderledes energicentre, der bedre får de løse ender i ham til at gå sammen."


Hans-Jørgen Nielsen: "Belle Epoque, lille 60'er-resumé", i: Efter den fjerde whiskey, 1982.

onsdag den 7. december 2011

Stik Nord
























http://stiknord.tumblr.com/


Denne uges favorittidsfordriv: Stik Nord - en fin ny blog om nordisk æstetik.


(og nu jeg har jer, vil jeg lige anbefale den her)